We vliegen terug in de tijd…
…en landen in de zeventiende eeuw. Daar komen we ‘De Duiventoren’ of (naar de spellingsregels van die tijd) ‘De Duijventoorn’, voor het eerst tegen in de geschiedschrijving van de Welberg. In 1655 om precies te zijn wanneer een hoeve met die naam en de bijbehorende gronden in eigendom komen van François de Ram van Hagedoorn I, gouverneur van Steenbergen.
Maar, de naam Duijventoorn mag dan uit de zeventiende eeuw stammen, de hoeve wordt al genoemd in de analen van 1456. Toen nog onder de naam ‘De Warande’. Waarom ‘De Warande’ halverwege de zeventiende eeuw van naam verandert, is helaas niet meer te achterhalen. Misschien stond er op het kasteeltje een torentje waarop duiven zich verzamelden en is het om die reden in de volksmond ‘De Duijventoorn’ gaan heten? Wie het weet mag het zeggen.
Wat we wel weten, is dat in 1855 de familie Van Loon het landgoed Ekelenberg, waaronder ‘De Duijventoorn’, verwerft. Een jaar later verdeelt de familie het landgoed in 18 blokjes die allemaal voor een periode van een jaar verpacht worden. Het is het jaar waarin de familie Van Wesel invoegt in de geschiedenis. Landbouwer Adriaan van Wesel pacht voor een bedrag van 93 gulden een drietal blokken waaronder nummer 7; het perceel waarop de huidige Duiventoren zich bevindt.
In de eerste helft van de vorige eeuw vatten de leden van de plaatselijke Katholieke Plattelandsjongeren (KPJ) het plan op om een vrije voetbalvereniging op te richten. Het ontbreekt hen echter aan grond om de wedstrijden op te spelen. Dat wordt uiteindelijk gevonden aan de Hoogstraat (bijgenaamd het Zandbaantje). Geen strakgetrokken kunstgrasveld, maar een akkerland waar pas gevoetbald kan worden nadat de gewassen gerooid zijn.
Op 15 juni 1976 verhuist de club naar de overkant van de weg waar Adri van Wesel (vader van huidig eigenaar Marco van Wesel) drie voetbalvelden aanlegt. Het huidige partycentrum fungeert vanaf dan als kantine.
Drie jaar later, in september 1979, krijgt de vereniging een nieuwe naam: FC Duiventoren, genoemd naar de hoeve die inmiddels allang verdwenen is. De club floreert en beschikt op zeker moment zelfs over een damesvoetbalelftal. Aan het vrije voetbal komt begin van deze eeuw een einde. FC Duiventoren gaat op in de plaatselijke voetbalvereniging Sc Welberg.
De naam ‘Duiventoren’ zal echter tot in de lengte der dagen boven dit partycentrum prijken.
Bovenstaande is slechts een voorproefje van de volledige geschiedenis van partycentrum ‘Duiventoren’. Nieuwsgierig naar de rest? Klik dan hier.
Redactie: Dasklare Taal, voor tekst en uitleg.
Boomdijk 7, 4651 XG Welberg (06) 51742572
Bron: J.M.G. Leune - De landgoederen Ekelenberg en Padmosin Steenbergen (Heerhugowaard 2012)